Estudi de teràpia gènica en fase preclínica mitjançant “salt d’Exón” per mutacions intròniques

Estudi de teràpia gènica en fase preclínica mitjançant “salt d’Exón” per mutacions intròniques

Estudi de teràpia gènica en fase preclínica mitjançant “salt d’Exón” per mutacions intròniques

Descripció del projecte:
Un gran grup internacional de treball “Exon skipping, Intron 11” va sorgir per intentar donar solució al diagnòstic i la investigació sobre la cura en un tipus de mutació que fins fa relativament poc era impossible de detectar mitjançant seqüenciació del genoma: Les Mutacions intròniques.

Per poder detectar aquest tipus de mutació van utilitzar la seqüenciació del transcriptoma, on s’analitza el missatge transcrit, no el gen original d’ADN, i es poden detectar canvis de nivell de transcripció. Amb aquesta tècnica van trobar una mutació profundament intrónica que causa una forma greu de distròfia muscular de Col·lagen VI que es presenta amb símptomes subtils en el naixement, retard en la marxa i després progressió ràpida a Ullrich-CMD (UCMD).

Un intró en un gen és qualsevol seqüència de nucleòtids dins d’un gen que s’elimina mitjançant tall i entroncament d’ARN durant la maduració del producte d’ARN final. Els introns no codifiquen productes proteics, però són essencials per a la regulació de l’expressió gènica. La nova mutació intrònica que es troba en el gen ColVIA1 crea un lloc d’entroncament que activa la inserció d’un pseudoexón que es tradueix en la inclusió de 24 aminoàcids addicionals a la cadena de proteïna ColVIa1. Aquest segment addicional de la proteïna interfereix negativament amb la seva funció correcta i condueix a l’efecte patogènics observats.

Les notícies encoratjadores sobre aquesta classe particular de mutacions és que aquestes són susceptibles de correcció mitjançant un enfocament de teràpia gènica conegut com “salt de exó” (Exó skipping).

Un equip internacional d’investigació de l’Institut Nacional de Salut (NIH) dels Estats Units, liderat pel Dr. Carsten Bonemann, i l’University College London, liderat pel Professor Francesco Muntoni, ja ha obtingut resultats positius utilitzant un enfocament similar de ” salt de exó “en cèl·lules aïllades que s’originen de persones amb UCMD per aquesta mutació intrònica. En dirigir-se a aquesta mutació, aquests investigadors van poder suprimir la incorporació del pseudoexón en la transcripció, corregint el gen i el seu producte proteic a la seva forma i funció originals.

Aquest mateix equip està desenvolupant un model de ratolí portant la mutació intrònica que genera aquest tipus de distròfia muscular congènita d’Ullrich i al seu torn desenvolupant el pegat genètic capaç de corregir la mutació per després traslladar aquesta estratègia com a possible tractament per a pacients que pateixen aquest tipus de mutació.

Els investigadors provaran l’estratègia de salt d’exó ( “Exó skipping”) en el nou model de ratolí UCMD. Això implica injectar als ratolins amb trossos sintètics d’ADN anomenats pegats moleculars, que s’instrueixen a les cèl·lules productores de col·lagen VI perquè ignorin o ‘ometin’ l’exó addicional de COL6A1. Això té com a objectiu restaurar la producció de proteïna de col·lagen VI en els ratolins i estabilitzar, o almenys alentir la progressió de la malaltia.

Inversió:

Aquesta fase inicial està coberta fins a agost de 2019, sent finançada per: MDUK (MuscularDistrophyUK)
Aquesta fase inicial del projecte, que consisteix en l’obtenció de resultats que acreditin aquest concepte terapèutic (“proof of concept studies”), està sent finançada per MDUK:
Veure notícia Muscular Distrophy UK.

Objectiu de finançament de Fundació Noelia:
El nostre objectiu, en conjunt amb l’organització Nord-americana Cure CMD, i el compromís entaulat amb el grup de científics desenvolupant aquesta potencial teràpia per a pacients amb aquest tipus de UCMD, és aconseguir el finançament necessari per a la següent i crucial etapa d’augmentar en escala el ” proof of concept “a un sistemàtic estudi pre-clínic que de pas als assaigs clínics en pacients.

RECAPTAT FINS 31 DE DESEMBRE 2021: 58.540,52 EUROS.

TOTAL INVERTIT: 
Novembre 2021: 12.500€
Gener 2022: 21.500€

FONS ACTUALS DISPONIBLES: 24.540,52 EUROS.

Veure projecte informatiu Cure DMC.